Olen pienen ikäni pähkäillyt miksi kotikutoiset muffinssit ei ikinä muistuta ulkönäöltään tai maultaan kahviloiden herkkuja tai televisiossa nähtyjä Amerikan serkkujaan. Aina ne ovat niin latteita ja kuivia, eikä niitä juuri ikinä tullut leivottuakaan juuri tuosta syystä. Yhden hyvän suklaamuffinssireseptin bongasin kerran Nigellan ruokaohjelmasta ja muffinssikauteni sai alkunsa. Sitten vihdoin Voisilmäpeliä blogista löysin vastauksen mietteisiini ja minusta tuli Eeva Kolun muffinssiaatteen seuraaja. :D Eli suurinosa suomalaisista muffinsiresepteistä ei varsinaisesti olekaan muffinsseja vaan vuokaleivoksia tai kuppikakkuja, millä nimellä niitä nyt haluaakaan nimittää. Muffinssin ihanuus piilee niiden helppoudessa eli ei tarvitse muuta kuin kulhon ja puuhaarukan avulla aineet sekaisin. Moni voi mieltää muffinssin myös raa'aksi juuri sen kosteuden takia, mutta jos muruleivoksia halutaan niin niitä varten on sitten omat reseptinsä. :D

Tänään tein vaihteeksi pätkismuffinsseja

 

 

Hyväksi havaittu muffinssien perusohje:

5dl vehnäjauhoja

2dl sokeria

2tl leivinjauhetta

1tl vaniljasokeri

2 munaa

0,5dl öljyä

2,5dl maitoa, piimää, tai maustamatonta jugurttia (itse käytin tähän turkkilaista jugurttia,mutta koska se on niin kiinteää rakenteeltaan niin lisäsin vielä 0,5dl maitoa. Juoksevamman jugurtin kanssa lisämaitoa ei tarvitsi.

 

Lisäksi näihin lisäsin 2rkl tummaa kaakaojauhetta ja vajaan pussillinen (n.100g) pätkissuklaata (Vajaan siksi, että yliinnokas apuleipuri kerkesi varastamaan leikkuulaudalta osan) Pätkikset voi pieniä pienemmiksi, tai sitten laittaa jokaiseen muffinssivuokaan isomman palan ja taikinan päälle.

 

Sekoita kuivat aineet keskenään ja nesteet keskenään ja sekoita taikinaksi. Taikinaa ei tarvitse vatkata kovin kauaa, riittää että kääntelee seoksen juuri ja juuri niin, ettei jauhot enää erotu. Annostele taikina muffinssivuokiin ja paista n.180'c ja parikymmentä minuuttia.

Itse tykkään paistella muffinssit isoissa paperisissa amerikanmuffinivuokissa. Ne ovat tarpeeksi jämäkkiä että muffinssit kohoavat ylöspäin, eivätkä leviä sivuttaissuunnassa. Ohuet pienet paperiset muffinssivuoat voi unohtaa jollei ole käytössä muffinssipeltiä johon ne latoa. Silikonisetkin ovat hyviä, mutta niissä kannattaa panostaa laatuun. Omat silikonini sain jonkun lehden tilaajalahjana ja ne on ihan ok, mutta lisää innostuin sitten ostamaan Jyskistä ja väitän että niistä irtoaa outo sivumaku muffinsseihin ja niillä joutaa vaikka vesilintua nakata.